Waarom ik een flexilijn afraad...
De flexilijn is erg populair bij hondeneigenaren. Maar voor hondenprofessionals vaak een doorn in het oog. Hoe komt dat?
Wat is een flexilijn?
Een flexilijn is een "rolriem" die tot wel 10 meter verkrijgbaar is. De vaak nylon of van touw gemaakte lijn zit opgerold in een kastje waaraan de lijn vastgehouden kan worden. Hij rolt automatisch in en uit.
Een flexilijn lijkt een perfecte uitvinding.
- De hond heeft meer vrijheid dan met een korte lijn;
- De lijn rolt zichzelf in, waardoor hij makkelijk in gebruik is.
Toch zie ik ze liever verdwijnen, om vele redenen:
- De hond wordt vaak naar de eigenaar toe getrokken in plaats van teruggeroepen;
- Je hond leert dat trekken aan de lijn, meer ruimte geeft. Iets wat je juist niet wil;
- De continue spanning op de lijn, betekent ook continue spanning op het lijf van de hond. Dit is niet bevorderlijk voor het lijf van de hond;
- Je hond loopt op automatische piloot in plaats van in contact met jou;
- Je kunt niet snel ingrijpen in een onveilige situatie. Voordat je je hond eens "binnen gehengeld" hebt, kan hij zo de weg opgelopen zijn of op andere honden afgestormd zijn;
- Als je je hond snel wil stoppen en de lijn zelf wil vastpakken is er kans op ernstige brand- of snijwonden;
- De lijn kan uit je hand schieten. Door het gewicht van het kastje komt deze als een soort jojo achter je hond aan. Veel honden schrikken hiervan en kunnen hiervoor vluchten met alle gevolgen van dien.
Wat dan wel?
Zoals bij honden vertel ik niet alleen wat ik afraad, maar ook wat ik wel aanraad. Een mooi alternatief is een lange vaste lijn, Deze kan 3, 5, 10 meter zijn, dat is net afhankelijk van je doel met je hond.
In het begin is het even wennen met het hanteren van de lijn. Daarom is een lijn van 3 meter eerst aan te raden als instapmodel. Tip: Een lijn gemaakt van biothane is erg fijn! Het neem namelijk geen vocht op, waardoor de lijn niet zwaar wordt. Daarnaast zijn ze van zacht materiaal, waardoor je geen brand- of snijwonden kan oplopen.
Let op!!
Gebruik een flexilijn NOOIT in combinatie met halti, gentle leader of sliphalsband/ketting. Aangezien deze hulpmiddelen werken met druk en het loslaten van druk, kan dit niet in combinatie met een flexilijn. Er zal dan altijd spanning staan op de hond en kan enorme lichamelijke beschadigingen opleveren.
Sowieso raad ik deze middelen af zonder professionele begeleiding. Daarnaast is een sliphalsband/ketting per definitie verboden binnen mijn bedrijf i.v.m. vele redenen (later meer daarover).
"Ik wil weer ontspannen kunnen wandelen!"
Trekt jouw hond enorm aan de lijn of valt hij uit? Dan werkt een andere lijn niet ineens als een of ander wondermiddel. Een goede training is daarbij essentieel. Deze trainingen kunnen zowel 1-op-1 gegeven worden aan huis (om een goede basis te leggen) en/of in kleine groepjes tijdens de workshop "ontspannen wandelen" (om samen met andere honden verder te kunnen trainen).
Wil jij weer genieten van het wandelen en dit met ontspanning kunnen doen? Neem dan contact op. Dan kijk ik samen met jou voor een aanpak op maat.
"Een aantal weken geleden ben ik in contact gekomen met Geeke. Ik was toen al bezig om het uitvalgedrag van Cody te verminderen/verhelpen. Hierbij gaf Geeke aan dat de workshop ontspannen wandelen een goede aanvulling zou zijn!
Vandaag hebben we de workshop gedaan en wat een resultaat. De duidelijke instructies en feedback neem je mee en het resultaat wordt gelijk zichtbaar. Echt heel mooi om te zien. Ik raad het iedereen aan die een uitvallende hond (in training) heeft! Echt een aanvulling!
Marit & Cody