Succes behalen binnen je training

28-02-2024

Jij als trainer vraagt het dier iets en jouw dier reageert. Maar hoe zorg je er nu voor dat de kans dat jouw dier het goede antwoord geeft, zo groot mogelijk is? Toen ik vandaag aan de slag ging voor het vak didactiek voor mijn studie en ik de criteria zag voor een goede vraagtechniek, besefte ik me dat ik voor jouw dier niet anders is.

Criteria voor een goede vraagtechniek:

1. Denktijd

2. Veiligheid

3. Antwoord gebruiken

4. Verwerkingsniveau

Denktijd

In de klas betekent dit dat de leerling genoeg tijd krijgt om over de vraag na te denken voordat de leerling een antwoord geeft. Ik zie vaak dat mensen verwachten dat het dier meteen reageert op wat je vraagt, terwijl het truckje nog in de aanleerfase zit. Toen jij net leerde schrijven en aan jou werd gevraagd om het woord "roos" te schrijven, moest je daar ook even over na denken.

Een dier heeft ook de tijd nodig om alle luikjes met de verschillende onderdelen van het antwoord te openen en samen te voegen tot één antwoord. Geef het dier deze tijd ook om te zoeken. Snapt je dier het niet of geeft hij het verkeerde antwoord, neem dan een stap terug in de training en help je dier door een kleine aanwijzing te geven.

Veiligheid

Het risico van falen moet zo klein mogelijk zijn. Als je met je dier traint wil je de kans dat het dier doet wat jij bedoelt zo groot mogelijk maken. Zoals ik in het vorige stukje vertelde, help je dier even op weg als het te moeilijk is en neem een stap terug in je training. Op deze manier creëer je veiligheid in je training, die veiligheid zorgt voor zelfvertrouwen bij jouw dier en zelfvertrouwen zorgt voor een dier wat initiatief durft te nemen in de training. Hoe gaaf is het als jouw dier zelf dingen aanbiedt binnen jouw training!

Antwoord gebruiken

Jij als trainer geeft "feedback" op het antwoord van jouw dier. Als het antwoord goed is beloon je dit uitgebreid! Heeft jouw dier nou een goed antwoord gegeven op een vraag die voor hem moeilijk was? Geef het dier dan een jackpotje (meerdere beloningen na elkaar).

Was de intentie goed, maar nog niet wat je wil zien. Moedig je dier dan aan om het nog eens te proberen. Hoe positiever jij jezelf uitstraalt naar jouw dier, hoe beter jouw dier zijn best gaat doen. Als jij denkt of zegt "Dat was niet wat ik wilde." dan straal je dit uit. Denk of zeg je juist "Ja bijna, je kunt het! Probeer het nog een keer." dan straal je positiviteit uit en dit krijg je terug!

Laat jouw dier niets zien of iets wat er totaal niet op lijkt (bijvoorbeeld als hij een truckje door elkaar heeft gehaald) dan blijf je in eerste instantie rustig. Je neemt een stap terug in de training, helpt het dier eventueel en vraagt het nog een keer. Op het moment dat je rustig blijft kun je opnieuw de vraag stellen en de blijft de veiligheid gewaarborgd. Begin je te schreeuwen en wordt je gefrustreerd? Dan is de connectie met je dier weg en wordt het oppakken van je training heel lastig.

Verwerkingsniveau

Past jouw vraag wel bij het niveau van waar je op dat moment staat in je training? Als jouw hond net snapt hoe hij moet zitten met het uitlokken van een snoepje, is het niet fair tegenover je hond om het truckje met commando te vragen zonder hulp. Als jij 1 woordje kunt lezen en ik jouw vraag om een boek te lezen, dan is de kans dat dit lukt natuurlijk ontzettend klein.